iStock Европейската комисия публикува днес есенната си икономическа прогноза за България. Ниският

...
iStock
Европейската комисия публикува днес есенната си икономическа прогноза за България. Ниският
Коментари Харесай

ЕК за нас: Ниският процент на ваксинираните и цените на енергията ще забавят възстановяването на България

 iStock Европейската комисия разгласява през днешния ден есенната си икономическа прогноза за България. 

" Ниският % на имунизирани и високите цени на силата са предизвикателство за възобновяване на България в кратковременен проект ", се споделя в документа.

Новото въвеждане на зеления документ за Covid-19 може да се окаже незадоволително, с цел да ограничи разпространението на болестта и нормализирането на обстановката може да отнеме повече от нужното, смятат европейските специалисти.

В добавка въздействието на по-високите цени на силата върху инфлацията и потреблението може да се окаже по-сериозно от предстоящото. В прогнозата се споделя още, че скорошното повишение на енергийните цени и на цените на храните e на път да подкопаe покупателната дарба на семействата с ниски приходи.

Очаква се Брутният вътрешен продукт на България да доближи до 3.8 на 100 през тази година, следващата година до 4.1 на 100 и през 2023-та да се стабилизира до 3.5 на 100.  Инфлацията тази година ще се увеличи до 2.4 на 100, следващата година ще доближи 2.9 на 100 и ще стартира да спада през 2023-та година до 1.8 на 100.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР